SANT JORDI I LA CASA BATLLÓ. CINQUÈ, SANT JORDI

Al segle XIII, l'Arquebisbe de Gènova, un senyor anomenat Jaume de Voràgine,  va recopilar en un llibre les llegendes de 180 sants, entre les que es trobava la llegenda de Sant Jordi de Capadòcia. 

Aquell llibre, escrit en llatí, es diu "Legenda Aurea" i va ser un best-seller de l'Edat Mitjana. També va ser un dels més reproduïts en les primeres impremtes de segle XV.

La llegenda de Sant Jordi i el Drac va ser adaptada per molts països amb petites variants. Per tot arreu es recitava com com Sant Jordi, (Gorka, Jürgen, Jiří, Jørgen, Yrjö,  Xurxo, György, Seoirse, Giorgio, Jerzy, Iorghu, Georg ...) matava el drac. Enlluernats per la llegenda, molts països d'Occident van adoptar Sant Jordi com Sant Patró, protector en causes perdudes i defensor dels més febles. Una mena de Superman de l' època.

Conta una altra llegenda que el rei Pere I d'Aragó, veient-se derrotat a la batalla d'Alcoraz contra els musulmans, va demanar ajuda a Déu. Sant Jordi es va aparèixer en ple combat i els musulmans van fugir. Per això és també Patró de Aragó.

El poble que protagonitza la Llegenda de Sant Jordi a Catalunya és Montblanc. Allà, el temut Drac enverinava l'aire , i per calmar la seva maldat, els ciutadans li oferien per menjar persones de la vila que escollien per sorteig. Quan li va tocar a la princesa, va aparèixer Sant Jordi i va travessar a el drac amb la seva espasa. De la seva sang va brollar un roser de roses vermelles. Sant Jordi va oferir una rosa a la princesa i a partir d'aquí, la rosa representa l'amor i en el dia de Sant Jordi els enamorats es regalen roses i llibres.

Gaudí ens va explicar aquesta llegenda sense paraules, a la façana de Casa Batlló, construïda entre 1904 i 1906. La volta i teulada principal de la casa, construïts en ceràmica, representen el llom i l'espina dorsal de l'drac en ple moviment. Un petit torrassa, recorda la princesa i Gaudí ho remata amb la llança i la creu de Sant Jordi. A la façana, un petit balcó de pedra s'assembla una rosa, el llarg tija s'enfila multicolor serpentejant sobre la façana de trencadís, el famós mosaic de vidres i ceràmiques amb el qual Gaudí va revestir gran part de les seves creacions.


Comentaris