SANTS ARCÀNGELS (GABRIEL, RAFAEL, MIQUEL)

En les religions jueva, cristiana i islàmica anomenem arcàngels als missatgers de Déu.

La paraula prové del grec archangelos : αρχάγγελος
arch- significa "primer, cap"
i άγγελος, angelos, "missatger"

La paraula hebrea per àngel és מלאך (malakh), que significa missatger.
Els tres arcàngels principals són Miquel, Rafael i Gabriel.

SANT MIQUEL

Sant Miquel Arcàngel (de l'hebreu: מיכאל, Micha'el o Mîkhā’ēl que vol dir: Qui com Déu?) és el cap dels exèrcits celestials i príncep dels àngels. Per als hebreus és el protector d'Israel i patró de la sinagoga, mentre que els cristians el consideren el patró i protector de l'Església universal, acompanyant de les ànimes a l'eternitat i el vencedor del Dimoni. Per aquest fet en art se'l representa com un àngel amb armadura de general romà brandant una espasa o llança davant un drac, un dimoni o altres representacions del mal. Podem trobar aquest arcàngel en nombroses representacions artístiques entre les quals destaca una estàtua de bronze dalt del castell de Sant'Angelo de Roma. El que surt al blog és una Icona russa de Simon Ushakov.

SANT GABRIEL
Sant Gabriel és el principal missatger de Déu, va anunciar a Maria que seria la mare del Messies. El dibuixen com a arcàngel, amb una branca de lliri i amb una trompeta. És patró dels enginyers de telecomunicacions, missatgers, treballadors de correus; radiodifusió, les telecomunicacions i de les persones que hi treballen; actualment està proposat com a patró d'internet. 

Anunciació per Mariotto Albertinelli, s. XV

SANT RAFAEL
El nom prové de l'hebreu רפאל: Rafa-El, que significa ‘el déu El ha sanat'. Actualment la paraula hebrea equivalent a metge és rofe, connectada con l'arrel de Rafa-El. 

Segons el Llibre de Tobies 7, 15 (Bíblia), Rafael fou enviat per Jehovà per acompanyar Tobit en un llarg viatge perillós i en ell va mediar per aconseguir-li una esposa, anomenada Sara, qui havia enviudat diverses vegades degut al fet que un dimoni estava enamorat d'ella  i matava als seus marits la nit de noces.
En un principi Rafael es presenta com «Azaries, fill del gran Ananies», però en finalitzar el viatge cura la ceguesa de Tobies i es manifesta com «l'àngel Rafael, un dels set en la presència del Senyor».
Durant el viatge, dóna instruccions a Tobies per pescar un peix, del qual trauria les vísceres que necessitaria més tard per espantar el dimoni enamorat de Sara. A causa d'aquest fet, a Rafael se'l considera protector dels nuvis.
Escultura al pont romà de Còrdova


Comentaris